Reconversia unei clădiri vechi și transformarea ei într-o clinică stomatologică modernă

27-02-2018

Mai întâi este nevoie de o idee îndrăzneață. Apoi se ia o clădire veche în centrul Aradului, se face un proiect interesant, se lucrează din greu și – în final – se transformă într-o clinică stomatologică modernă. Pare atât de simplu, dar între partea cu proiectul și rezultatul final este o etapă lungă și complexă în care se fac tot felul de operațiuni și modificări. În acest fel, spații care odinioară nu foloseau la nimic au fost adaptate în zone cu utilitate precisă.

Unul din aceste tipuri de spații este cel de la subsol. Clădirea fiind situată într-o zonă în care pânza freatică este destul de sus, pereții au atras apa din sol astfel încât au fost necesare anumite lucrări de pregătire și eliminare a apei. Proprietarii și constructorii au agreat folosirea unor soluții tehnice cu produse ISOMAT. La baza pereților a fost folosită o soluție pe bază de siliciu pentru combaterea igrasiei ascendente, AQUAMAT-F.

Ulterior, pereții au fost tencuiți cu o tencuială impermeabilă compusă din nisip, ciment și DOMOLIT, acesta din urmă fiind un înlocuitor de var, întârzietor de priză și plastifiant pentru mortare de zidărie. De asemenea, a fost adăugat ADINOL-DM, un produs impermeabilizant de masă pentru mortare şi beton nearmat, cu proprietăţi plastifiante. Adăugat în apa de amestec, plastifiază mortarele de ciment, tencuielile, betonul nearmat etc.

O dată finalizată operațiunea de impermeabilizare a pereților, peste stratul suport a fost adăugat un strat de AK-T35, acesta fiind un adeziv alb armat cu fibre, pe bază de ciment, întărit cu polimeri (răşini). Conferă rezistenţă mare de lipire, iniţială şi finală, elasticitate şi rezistenţă la umezeală. Este utilizat, în combinaţie cu tencuielile MARMOCRET PLUS şi MARMOCRYL, pentru realizarea sistemului de termoizolare exterioară a clădirilor. Este adecvat pentru lipirea plăcilor termoizolante de polistiren pe faţadele exterioare ale clădirilor. De asemenea, armat cu plasă din fibre de sticlă, este utilizat ca masă de şpaclu pentru acoperirea plăcilor termoizolante şi constituie astfel suportul ideal pentru tencuiala care urmează.

Finisarea pereților s-a făcut cu vopsea lavabilă BATH & KITCHEN, o vopsea plastică antimucegai, de calitate superioară, pentru vopsirea suprafeţelor din spaţii interioare afectate de mucegai. Împiedică eficient formarea mucegaiului şi a bacteriilor şi este ideală pentru spaţiile cu multă umezeală şi vapori de apă, precum bucătării, băi, subsoluri, tavane etc. Prezintă aderenţă puternică la suporturi diverse, precum tencuială, beton, cărămizi, rigips, lemn etc. Nu conţine amoniac. Conferă o suprafaţă uniformă mată.

Un alt spațiu pus în valoare a fost terasa. Și în acest caz,  constructorii și proprietarii au agreat soluții tehnice oferite de produsele ISOMAT. Spre exemplu, amorsarea întregii suprafețe a terasei a fost realizată cu EPOXYPRIMER 500. Este un sistem epoxidic bicomponent, pe bază de apă. Prezintă duritate ridicată şi rezistenţă mare la frecare. Poate fi aplicat pe suprafeţe uscate sau uşor umede, dar fără apă băltită. EPOXYPRIMER 500 este utilizat ca grund pentru ISOFLEX-PU 500 şi pentru alte sisteme poliuretanice, atunci când urmează să fie aplicate pe suporturi neabsorbante sau peste straturi hidroizolante vechi.

Rosturile de dilatație au fost acoperite cu un mastic poliuretanic monocomponent, etanșant și adeziv, fără solvenți, pentru rosturi - FLEX PU-40. Acest tip de mastic are o aderenţă excepţională la toate materialele de construcţii, precum betonul, zidăria, piatra naturală şi sintetică, metalul, aluminiul, lemnul, plăcile ceramice etc. Este adecvat atât pentru spaţii interioare cât şi pentru cele exterioare.

Galerie foto