O soluție simplă împotriva umezelii ascendente
19-02-2018
Să spunem că aveți o clădire veche, la fel cum este cea din exemplul pe care vi-l prezentăm, că vreți să (re)amenajați subsolul, dar vă confruntați cu umezeală ascendentă, o igrasie supărătoare, iar sărurile macină vechea tencuială. Nu este foarte complicat să scăpați de efectele acestea, ba chiar puteți să transformați foarte ușor pivnița dintr-un spațiu nefolosit într-o cameră normală.
În cazul nostru, clădirea are peste 100 de ani și se află într-un cartier la vreo 3-400 de metri de râul Mureș, deci într-o zonă în care pânza freatică este destul de sus, iar apa din sol urcă cu ușurință în pereții vechi ai subsolului afectând tencuiala. Imobilul la care ne referim are o pivniță pe care proprietarul a dorit să o revitalizeze și să o transforme, astfel că nici nu se putea pune problema păstrării vechilor condiții.
Ca și prim pas, a fost decopertat peretele, iar vechea tencuială a fost îndepărtată. Au fost realizate niște găuri, cu burghiul, la baza peretelui, așa cum se poate vedea în imaginea alăturată.
În găurile respective a fost turnată, prin injectare, AQUAMAT F, o soluție pe bază de siliciu. Ulterior, au fost neutralizate sărurile din perete folosindu-se ISOMAT ST-1, un impregnant ce transformă sărurile solubile (cloruri şi sulfaţi) în insolubile şi le inactivează.
Pereții, o dată curățați, au fost tencuiți cu o tencuială formată din nisip, ciment și ADINOL-DM, acest element din urmă fiind un impermeabilizant de masă pentru mortare şi beton nearmat, cu proprietăţi plastifiante. Adăugat în apa de amestec, plastifiază mortarele de ciment, tencuielile, betonul nearmat etc.
Pentru hidroizolarea pereților, s-a folosit AQUAMAT, un mortar hidroizolant pe bază de ciment. Acest tip de material asigură o hidroizolare completă la presiune hidrostatică de până la 7 atm, fiind adecvat pentru hidroizolarea subsolurilor şi a bazinelor. Finisarea pereților s-a realizat cu AK-T35, un adeziv armat cu fibre, pe bază de ciment, întărit cu polimeri (răşini). Conferă rezistenţă mare de lipire, iniţială şi finală, elasticitate şi rezistenţă la umezeală. În imaginea de mai jos se pot vedea toate straturile, începând cu peretele de cărămidă.
Ultimul strat, cel decorativ, a fost realizat cu vopsea lavabilă BATH & KITCHEN, o vopsea plastică antimucegai, de calitate superioară, pentru vopsirea suprafeţelor din spaţii interioare afectate de mucegai. Bath & Kitchen împiedică eficient formarea mucegaiului şi a bacteriilor şi este ideală pentru spaţiile cu multă umezeală şi vapori de apă, precum bucătării, băi, subsoluri, tavane etc. Prezintă aderenţă puternică la suporturi diverse, precum tencuială, beton, cărămizi, rigips, lemn etc. Nu conţine amoniac. Conferă o suprafaţă uniformă mată.
Iată, așadar, în câțiva pași simpli, cum pote fi revitalizat un spațiu de la subsol, afectat de mucegai și umezeală ascendentă.
Pentru detalii și informații despre materialele folosite la această lucrare sau despre alte materiale de construcții, vă asteptăm la depozitul din Arad, str. Pădurii, nr. 69. Sau online pe www.manconstructii.ro. Informatii: 073100849.