Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara

10-07-2016

Scara este un element important al unei case care are cel putin doua niveluri. Ea este, in acelasi timp, si element de legatura intre cele doua etaje, si element decorativ. Asta inseamna ca alegerea scarii nu este doar o chestiune de estetica, ci si de rezistenta.

O scara trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte:

- sa asigure confortul circulatiei. Aceasta inseamna ca, atunci cand urci scara, trebuie sa depui un efort minim pentru a parcurge diferenta de nivel. Pe de alta parte, atunci cand circuli pe scara, trebuie sa ai senzatia de siguranta. O scara pe care ai in permanenta impresia ca te impiedici nu este deloc confortabila;
- sa aiba rezistenta si stabilitate. Trebuie sa faca fata tuturor solicitarilor la care este supusa: la greutatea oamenilor care circula pe ea, la greutatea propriilor elemente componente, la cutremure si la tensiunile determinate de „asezarea casei”, tensiuni ce apar la casele nou construite.

Din punct de vedere al rampei, avem urmatoarele tipuri de scari:

- scara intr-o singura rampa. Acest model are avantajul de a fi cel mai comod de urcat, dar si dezavantajul de a fi cel mai putin economic.
- scara in doua rampe;
- scara in trei rampe;
- scara in patru rampe. Acest model are avantajul de a fi cel mai economic din punct de vedere al spatiului.
Scara intr-o singura rampa poate fi dreapta, balansata sau in forma de spirala. Scara in spirala este, incontestabil, vedeta spatiilor mici si inguste. Ea te duce mereu cu gandul la turnurile castelelor medievale.

Ca regula de baza, in cazul scarii dintr-o cladire de locuit, latimea si inaltimea treptelor, latimea rampei si a podestelor trebuie sa fie aceleasi pe toate nivelurile scarii, de la parter pana la ultimul etaj. Nu uita ca o scara trebuie sa fie suficient de lata incat sa permita transportarea pieselor de mobilier, a electronicelor si electrocasnicelor, precum si evacuarea rapida a membrilor familiei in caz de pericol.